Saturday, 20 August 2016

MISSION! IMPOSSIBLE? POSSIBLE?

Skrin s5 ditolak dengan jari membuka folder music. Earphone sudah siap bergayut di telinga. Lagu what is love berkumandang di telinga.

Beg digalas dan dia bangun melangkah ke balai berlepas. Hood ditarik hampir ke wajah. Mood dia terbang sungguh! Sama seperti kapal terbang yang nak berlepas tu...

Dia berjalan dalam keadaan fikiran melayang. Tak sedar ada yang berjalan rapat sehinggalah..

Pakk!!

Jatuh buku nota, pasport dan tiket yang dipegang.

‘Haishh’

“Maaf.” Salah dia.

Si lelaki yang mengutip barang mereka hanya mengangguk sebelum menghulurkan barang milik dia.

Aryna ambil barang dia dengan wajah bersalah. Sungguh lah dia cuai.


“It’s okay.” Sepatah lelaki itu membalas lalu hilang dalam keramaian orang.

*****

itu dia.. entah bila aku nak sambung cerpen yang dah terperap bertahun dalam laptop ni. skrin s5 ditolak dengan jari.. s5 okay.. tahun bila pun aku tak ingat.. first time s5 launched, aku dah buat perenggan ni, tapi sampai sekrang tak bersambung.. idea cerita lain pula yang asyik datang. tapi bila buka laptop, office word dah terbentang depan mata, tangan pula tak bergerak. kosong weiii !! inikah yang dipanggil writers block??

sungguh lah aku teringin sangat nak habiskan cerpen-cerpen tak berkesudahan ni tapi otak ni macam tak boleh nak karang ayat. taip, delete taip lagi dan delete lagi. aishhh.. tambah pula tahap malas tu memang tinggi kan, jadi katak bawah tempurung lah cerpen-cerpen tu. 

dulu masa zaman sekolah rajin menulis dekat buku..(xda sapa tahu kewujudan buku tu) bila penat stop lepas tu buku tu entah ke mana perginya, semua hilang dah. masuk college, ada yang minta nak baca tapi aku tak bagi dengan alasan belum habis tulis. (memang tak habis la sebab asyik main aja kerjanya) bila dah ada laptop, malas pula dah. nilah manusia. kacang lupakan kulit! akulah tu! 

boleh tak, aku buat azam (azam akhir tahun la since tahun baru 2016 dah lepas, nak tunggu tahun baru 2017 kena tunggu lagi 4 bulan) before akhir tahun nie, aku akan siapkan at least 2 cerita? tapi masalahnya 1 cerita ni berchapter. lemah sungguh lah bila buat cerita berchapter. tapi bila nak buat cerpen which suppose cerita pendek mesti tertukar jadi cerpan (cerita panjang) and aku tak tahu nak buat klimaks! kadang tu ada opening, ada klimaks boleh pula tak ada ending. kadang lagi ada opening ada ending dan tak ada klimaks. sadis sungguh cerita-cerita aku sebab ada ja lompong! someone please fill that 'lompong'.

so yeah, wish me luck for that mission.  macam akan jadi mission impossible ja

Friday, 22 July 2016

surat cinta buat dia

Assalamualaikum..
Hari ni sebagai post pertama untuk blog yang diberi nafas baru ni (cehh, nafas baru sangatttt !) hakak nak buat throwback la.. throwback zaman mula-mula masuk u gitu.. haduiii.. nak tergelak bila ingat balik. nahhh bacalah..(heiii, jangan gelakkan kita tau, kita budak hingusan lagi time tu.)

*****


12 sept 2013

Surat cinta buat kamu-kamu di sana,

Hye, awak yang bernama accounting, awak sihat tak? saya tak berapa sihat la awak. kepala saya sakit sebab nak faham awak. boleh tak awak consider sikit untuk memahami saya? makin saya kenal awak, makin serabut rasanya kepala saya nie. alahai...susah kan jadi 'awek' awak ni.. T_T 
Tapi, please.... jangan fed up dengan saya. keep going with me okay? and i promise i'll do my best to know u better.. tolong saya untuk dapat diploma tau... sayang awakkk.. muahhh <3

oh ya awak, kirim salam juga dekat your siblings ya.. hah? awak tak tau siapa? ala...itu ha..yang selalu sangat buat saya rasa macam nak terjun tingkap! adik awak business statistic.. cakap dengan dia, jangan kejam sangat dengan saya tau...


*****

eyhhh..dahlah baca sampai sini ja.. yang lain ke bawah tu, biarlah rahsia ya.. aduiii.. nampak kan kat situ betapa tensionnya time study dulu sampaikan boleh buat luahan hati atas kertas test pad tu.. and nak dijadikan cerita, ada kawan yang minta testpad and bolehkan pula terbagi kertas yang terconteng luahan hati tu. cissss!!! malu tahap ya rabbi... kalau ada topeng batman, aku lagi rela pakai topeng tu.. terkekek kawan tu gelak ha. boleh pula kan terbagi kertas tu kat dia..aigooo

berbalik pada luahan hati tak terduga tu, ada ke patut aku minta that accounting subjek untuk cuba fahami aku?? eh kawan, siapa yang kena faham siapa sepatutnya ni? isyh isyhhh.. apa punya perangai pun tak tahulah. 

hampir 3 tahun benda ni tersorok dalam lipatan diary, bila selak-selak semula, rasa kelakar pula. boleh nangis kalau baca balik. oh ya, nak cakap juga lah, dulu masa form 5 (baiknya hati nak cerita) waktu tu tak salah tengah jawab paper chemistry, ada testpad lebih (sebab bangang sangat tak tau jawapan chemist, tu yg lebih tu) pun aku buat luahan hati juga. yang ni lagi dasyat. penuh satu helai kertas tu depan belakang.. alahaiiii.. bila cikgu lalu kat sebelah, acah-acah konon tengah tulis jawapan.. cehhhh! mujurlah masa spm tak fail kau! tapi kertas tu dah keronyok lama dah. dah kitar semula jadi kertas baru gamaknya.

yes yes i am a bad girl and i know it :p

so itu sajalah nak cerita sebenarnya. bye-bye lovelies